IMG_7024-min

Prednosti eteričnog ulja lavande

Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

Mogu li ikoga ostaviti ravnodušnim nestvarno lijepa ljubičasta polja lavande? Sigurno ne! Dovoljan je čak i samo pogled na njihovu fotografiju pa da osjetimo onaj istodobno predivni spokoj i radost. Čudesna je to biljka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dugo je prisutna u našem svakodnevnom životu, ali koliko je uopće zaista poznajemo?

Lavanda je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih biljaka u najvećem dijelu svijeta, a njezino eterično ulje je temelj na kojem počiva suvremena aromaterapija, čijim se ocem smatra René-Maurice Gattefossé koji je ljekovitost ovog eteričnog ulja prepoznao nakon što je pomoću njega brzo i uspješno izliječio ruku opečenu u laboratorijskom požaru. Mnogi će reći da o ovoj temi znamo gotovo sve. Ipak, čini se da još uvijek postoje brojne zablude i oko lavande i oko njezinog eteričnog ulja.

Raznolikost lavande

U okrilju ovog imena botaničari prepoznaju preko četrdeset različitih vrsta, brojnih hibrida i uzgojenih klonova lavande. Razlike među njima nisu samo važne s botaničkog gledišta. Neke među njima imaju ljekovita svojstva, neke ne. Pojedine vrste imaju čak toksično djelovanje, a eterična ulja se proizvode samo od određenog broja postojećih vrsta lavande i njihovih varijeteta. Proizvedena ulja se međusobno razlikuju po kemijskom sastavu i biološkoj aktivnosti.

Zbog toga je kod primjene eteričnog ulja lavande od ključne važnosti pravilan izbor ulja i poznavanje botaničkog identiteta biljke iz koje je ono proizvedeno. Samo će tako primijenjeno ulje moći ostvariti i očekivane učinke. Hibridne vrste lavande poznate su kao lavandini, Lavandula x intermedia i kod nas se, nažalost, vrlo često zamjenjuju s pravom lavandom.

Prava lavanda, Maillette

Najpoznatija i najstarija uzgojena vrsta lavande je uskolisna, francuska Lavandula angustifolia Mill. ili prava lavanda, poznata i kao ljekovita lavanda. Rasprostranjena je na području cijelog Mediterana iz kojeg se proširila i u hladnije krajeve Europe. Među njezinim brojnim klonovima posebno se izdvaja fina, lavanda Maillette, nježnog i slatkog cvjetno – biljnog, pomalo suhog mirisa. Uzgaja se u Provansi na sunčanim planinskim padinama između 600 i 1700 metara. Eterično ulje lavande, prave Maillette hvaljeno je zbog visoke kvalitete, a zbog svog specifičnog mirisa i širokog djelovanja jedan je od omiljenih odabira u aromaterapiji.

Karakteristike lavande

Lavanda je aromatični polugrm 20-60 cm visok, kojega oblikuju mekani sivozeleni uski listovi iz kojih se uzdižu dugačke stabljike na čijim se gornjim dijelovima zbijaju ljubičasti cvjetići. Cvjeta u ljeto, a cvjetovi se beru u srpnju i kolovozu. Nakon branja iz njih se destilacijom proizvodi eterično ulje. Dio cvjetića se suši te se u takvom obliku upotrebljava za kupelji, čajne mješavine, mirisne jastuke ili potpourrije kojima se pune ukrasne zdjelice. Platnene vrećice s lavandom i danas se koriste u ormarima i ladicama zbog ugodnog mirisa i kao zaštita od moljaca i drugih kukaca.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande

Eterično ulje prave lavande, u simbolici eteričnih ulja poznato kao „majka svih eteričnih ulja“, nezamjenjiv je i dragocjen sastojak brojnih aromaterapijskih receptura. Blagog je djelovanja, a posjeduje širok spektar biološke aktivnosti. Za razliku od većine drugih eteričnih ulja ne nadražuje kožu pa je omiljena njegova primjena u preparativnoj kozmetici i umirujućim masažama. Miris mu je svjež, medno-cvjetni i pomalo slatkast. Ulje je bezbojno do blijedo žućkasto ili žućkasto-zelenkasto. U kemijskom sastavu dominiraju linalil-acetat (oko 50%) i linalol (oko 40%), ali je za njegovu aktivnost važno prisustvo i drugih, manje zastupljenih sastavnica. Za razliku od hibridnih vrsta, sadrži neznatne količine kamfora, zbog čega je miris prave lavande finiji, a primjena sigurna.

Djelovanje lavande

Eterično ulje lavande se tradicionalno koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba, ali su samo neki od tih učinaka i znanstveno potvrđeni. Osnovni razlog za to je, vjerojatno i činjenica da je znanost tek odnedavno započela ozbiljnije istraživati i ocjenjivati niz zdravstvenih dobrobiti ovog eteričnog ulja. Dostupni su brojni podaci laboratorijskih istraživanja, a oni ukazuju na njegov veliki potencijal. Među najvažnijim aktivnostima, u člancima se spominju:

– antibakterijska aktivnost i antiseptičko djelovanje

– protuupalni i analgetički učinak

– spazmolitički, sedativni i hipotenzivni učinak

– antioksidativni i neuroprotektivni učinak

Izraženo djelovanje lavande na regeneraciju kože vrlo je važno za njezinu primjenu u farmaciji i kozmetici.

Najuobičajenija primjena eteričnog ulja lavande u aromaterapiji je ona u svrhu

– ublažavanja nervoza i nesanica

– za smirenje uzburkanih emocija

– kod migrene

– PMS-a

– raznih stanja izazvanih stresom

Zbog svog spazmolitičkog i analgetičkog djelovanja često se primjenjuje za olakšavanje svih vrsta grčeva u mišićima, dok je kombinacija njegovog protuupalnog, analgetičkog i antibakterijskog djelovanja korisna pomoć kod opeklina, ekcema, psorijaze i drugih kožnih tegoba te kod cistitisa, artritisa, reumatizma, upala uha, zubobolje, bronhitisa, uboda kukaca.

Kao antiseptik primjenjuje se kod akni, ranica, posjekotina, čireva, prehlade, gripe i raznih drugih infekcija.

Eterično ulje lavande posebno je omiljeno u kozmetici. Upotrebljava se za sve tipove kože, posebno za mješovitu i masnu. Sadrže je sve vrste pripravaka: kreme i losioni za čišćenje, njegu i regeneraciju kože. Ulje je ujedno i djelotvorna pomoć u odbijanju komaraca i drugih kukaca i ublažavanju svrbeža i upalnih reakcija koje se javljaju nakon njihovih uboda.

U kućanstvu se koristi se za osvježenje prostora, kao sredstvo protiv moljaca i komaraca, kao antiseptik u sredstvima za održavanje čistoće.

Svaki od učinaka eteričnog ulja lavande ostvaruje se i pojačava pravilnom kombinacijom s drugim eteričnim uljima sinergističkog djelovanja.

Sigurnost primjene

Lavanda (prava) je sigurna za primjenu, odlično se podnosi, a može se i izravno nanositi na kožu. Vrlo rijetko može izazvati alergijske reakcije. Zbog svoje široke upotrebe sigurna je za korištenje kod djece, jednako kao i kod odraslih.

Lavanda u mješavinama

Lavanda ima posebnu kvalitetu kada govorimo o mješavinama eteričnih ulja. Ona harmonizira mirise različitih vrsta eteričnih ulja. Dodavanjem male količine lavande u mješavinu učinit će ju zaokruženom i harmoniziranom.

U kombinacijama za difuzor izvrsno se slaže s eteričnim uljem geranijabergamota i crvene mandarine.

Bioeterica - ulje lavande

Recepti za primjenu

Kod ugriza insekata

Namažite mjesto ugriza jednom kapi čistog eteričnog ulja lavande, prave Maillette. Nakon što se eterično ulje upilo u kožu ponovo utrljajte kap eteričnog ulja, pustite da ga koža upije, te opet ponovite postupak do zaključno 5 kapi. Kod osjetljive kože možete eterično ulje lavande dodati u bazno ulje i time namazati mjesto uboda.

Ulje lavande - primjena

Opuštajuća i umirujuća mješavina za difuzor

3 kapi lavande, Lavandula angusifolia

1 kap litsee,  Litsea cubeba

1 kap tamjanovca, Boswellia carterii

5 kapi mandarine, Citrus reticulata

Relaksirajuća masaža

3 kapi mandarine, Citrus reticulata

2 kapi lavande, Lavandula angusifolia

2 kapi ylang-ylanga, Cananga odorata

25 ml biljnog ulja

Pomoć kod migrena

5 kapi lavande, Lavandula angusifolia

3 kapi bosiljka,  Ocimum basilicum, metil-kavikol

3 kapi paprene metvice, Mentha x piperita

25 ml biljnog ulja

Izvori:

 1. Baudoux D. Contemporary French Aromatherapy, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2020.
 2. Peace Rhind J. Aromatherapeutic Blending, Essential Oils in Synergy, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2016.
 3. Baudoux D. Aromatherapy, Healing with Essential Oils, Douce Alternative, Publisher Amyris, 2007.
 4. Schnaubelt , The Healing Intelligence of Essential Oils. The Science of Advanced Aromatherapy. Healing Arts Press, Rochester, Vermont, 2011.
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12112282
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5645596
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878871
 3. https://www.researchgate.net/publication/5602156_Anti-inflammatory_and_analgesic_properties_of_the_leaf_extracts_and_essential_oil_of_Lavandula_angustifolia_Mill
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479772)
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423266
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26247152
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351960

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Signup for Newsletter

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.