IMG_6770-min

Lavanda: Kako se brinuti o njoj i kako je koristiti za ukrašavanje doma

Lavanda u lončanici ugodno je društvo u svakom domu. Njezin miris opušta, a nježna ljubičasta nijansa oživljava atmosferu pa će ova kućna biljka dodati dašak svježine i prirode u svaku prostoriju.

Međutim, lavanda u lončanici treba pažljivu njegu. Malo je teža za održavanje od ostalih biljaka, ali zbog svog posebnog šarma brzo ćete zaboraviti da joj morate posvetiti više pažnje.

U nastavku ćemo vam pokazati što trebate učiniti da biste uzgojili najljepšu lavandu, ali i kako je možete koristiti kao prirodni dekor u svom domu.

Kako uzgojiti lavandu u lončanici

Prvo što trebate učiniti jest pronaći odgovarajuću lončanicu. Lavanda je buntovnije naravi i voli protezati svoje korijene što je više moguće. Nemojte ju stavljati u malu lončanicu bez obzira koliko to dobro izgledalo i ni u kojem ju slučaju nemojte saditi u lončanicu bez odvodne rupe, jer mrzi zadržavanje u vlazi.

Umjesto toga odaberite posudu sa širokim, visokim otvorom, nekoliko centimetara većom od veličine korijena i nužno s rupom za odvod vode. Ako je napravljena od terakote, tim bolje, jer će tlo biti vlažno manje vremena.

Viseća posuda za cvijeće S

Viseća posuda za cvijeće S

Za lavandu pripremite par centimetara drenažnog materijala i zemlju, napravite rupu i dobro je zalijevajte. Pričekajte da voda iscuri i dodajte malo gnojiva sa što manjim udjelom dušika, a zatim posadite sadnicu lavande. Morate znati da je vjerojatnije da ćete lavandu u posudama uzgojiti obrezivanjem nego sjemenkama.

Ako želite saditi lavandu u posude, a već imate grm lavande u vrtu (po mogućnosti starosti između 3 i 5 godina), sadnice možete ubrati u proljeće ili jesen. Od zrele biljke odrežite pet ili šest stabljika duljih od 10 cm koje već imaju drvenasti dio jer sve neće razviti korijenje. Pažljivo uklonite lišće kako ne biste slomili pupoljke, a reznice posadite u unaprijed pripremljene posude s vrlo pjeskovitom i dobro zalijevanom zemljom. Za otprilike tri tjedna trebali bi se pojaviti korijeni, ako jako dobro zalijevate reznice.

Kako brinuti o lavandi u lončanici

Istina je da lavanda voli rasti u vrtu, ali za nekoliko godina može vrlo lijepo rasti u posudama, pod određenim uvjetima.

Postavite ju u najsvjetliji dio kuće, bilo na balkonu, kuhinjskom pragu ili na stoliću u dnevnoj sobi. Pokušajte lonac s lavandom postaviti pored prozora okrenutih prema jugu tako da ima barem tri ili četiri sata izravne svjetlosti. Zakrenite lonac tako da biljka ravnomjerno raste i često provjetravajte sobu u kojoj je lavanda, jer voli zračne struje (ne, ne mislimo na klimatizaciju).

Stolić za kavu Talinn S

Stolić za kavu Talinn S

Što se tiče zalijevanja, učinite to tek kad se zemlja počne sušiti. Dobro je namočite, ali ne pretjerano i ne baš često – samo kad primijetite da počinje žeđati. Ako lavanda predugo ostane s korijenjem u vlazi, biljka će početi trunuti. S druge strane, ne zaboravite na zalijevanje i ne dopustite da se zemlja potpuno osuši, jer će inače lavanda požutjeti.

Od druge godine rasta možete ju početi obrezivati. Obrežite cvatove što bliže tlu (8-10 cm od njezine površine) kako biste oblikovali bogati grm.

Kako pomoću lavande u lončanici ukrasiti dom

Nakon što posadite lavandu u posude i ona počne cvjetati (obično početkom ljeta, u lipnju), možete je ugraditi u svoj dekor.

Možete napraviti spektakularne ukrasne aranžmane za stolić počevši od jednostavne lavande u loncu. Potrebni su vam ukrasni pladanj s visokim rubovima (odaberite jedan proporcionalan veličini stolića), dva ukrasna predmeta različite veličine i, naravno, lonac s lavandom.

Ukrasni pladanj Otha M

Ukrasni pladanj Otha M

Grupirajte lonac i predmete na pladnju kako biste stvorili skladan izgled i koordinirajte ih prema boji. Na primjer, ako u loncu s lavandom imate ljubičastu boju, možete dodati mali keramički ukras lila boje i žuti kipić (dopunska boja ljubičaste boje). Dobit ćete ukrasni aranžman koji poštuje i “pravilo tri boje” (tri predmeta različitih veličina oku izgledaju zanimljivije od dva slična predmeta) i pravilo komplementarnih boja (suprotne nijanse na spektru boja tvore očima ugodan kontrast).

Nadamo se da su vam naši savjeti za njegu lavande u lončanici bili korisni. Ako volite izgled ove šarmantne biljke, nemojte se ustručavati ugraditi je u dekor, ali ne zaboravite ju uvijek smjestiti na svijetlo područje kuće.

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Signup for Newsletter

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.