IMG_6869-min

Članak s portala “Agroklub”

Znanje o lavandi stjecala u Provansi, Melanie Ajduković sad želi i vlastitu destileriju

Već tridesetak godina, Melanie Ajduković se kroz Obrt Ajda bavi izradom unikatnog nakita. Sad je ozbiljno zakoračila u uzgoj i preradu lavande, a i ponosna je vlasnica eko znaka.

Foto: arhiva Melanie Ajduković

U selu Mutilić u Lici, 40-ak km južno od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Melanie Ajduković u sklopu obrta Ajda bavi se uzgojem lavande i proizvodnjom nakita.

“Po struci sam zlatar, volim nakit i bavim se izradom unikatnog nakita već tridesetak godina. Vezano uz to, gajim interes za kristale, poludrago kamenje, eterična ulja i slično. Prije desetak godina završila sam edukaciju za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, a kako sam naslijedila komadić zemlje u Lici blizu Udbine, odlučila sam pokušati nešto novo u životu“, govori Melanie Ajduković i dodaje: “Tako je otprilike krenulo. Punu podršku našla sam u obitelji, posebno u Milki Rudić, koja je velikim djelom zaslužna za uspjeh cijele priče.“

Sapuni, svijeće, sol za kupanje i neke nove ideje

2016. godine otišli su u Provansu upotpuniti znanje o lavandi. Iste godine zasadili su prvih 2.000 sadnica prave lavande angustifolie i dokupili još zemlje. Sljedeće godine zasadili su novih 5.000 sadnica pa onda još 2.500. “Poljoprivredu smo upisali u obrt i krenuli u posao, no još uvijek samo s motikama, bez mehanizacije. Od prvog ulja koje smo destilirali iz usluge započeli smo i proizvodnju sapuna, svijeća, soli za kupanje, a imamo u planu još novih proizvoda“, kaže Melanie.

Imanje je smješteno na 600 m nadmorske visine što je za lavandu idealno. “Za sada smo jako zadovoljni, proizvode prodajemo na našem imanju i u trgovini u Rovinju. Dobili smo eko znak jer u potpunosti podržavamo zdrav život i biljke ničime ne tretiramo. U procesu je i dobivanje znaka Lika Quality. Želja nam je i cilj da naši proizvodi promoviraju Liku i da se prodaju u Lici“, dodaju.

Kreću nova ulaganja

Do sada su sva ulaganja financirali vlastitim sredstvima, a uskoro stiže pomoć i u vidu EU fondova: “Prijavili smo se na tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja jer nam je za uspješan rad prvenstveno potrebna mehanizacija te smo nedavno potpisali i ugovor. Realizirali smo i kredit od HAMAG-a s obzirom da nam je cilj imati vlastitu destileriju, ističe Melanie Ajduković. Uz uzgoj lavande, voća, povrća i proizvodnju rakija, razvijaju i turističku djelatnost te se nadaju da će njihovo imanje postati nezaobilazna lička destinacija udaljena samo četrdesetak kilometara od Plitvičkih jezera.

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Signup for Newsletter

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.